Norge - Galdhøpiggen del 2

Som jag skrev i förra inlägget så hade vi lite problem med moln och dimma när vi kom upp på toppen av Galdhøpiggen men som tur var så rörde den sig väldigt snabbt så emellanåt blev det klar sikt. Gifen här nedan visar på ett ungefär hur snabbt molnen svepte förbi.

Om jag inte minns fel så var det runt 6 grader där uppe, 2 469 meter över havet. Så när vi lämnade bilen så slängde vi på oss våra jackor och gick sedan omkring och fotade.
Det är lite synd att bilderna inte ger rättvisa på hur det egentligen ser ut. Det ser så pluttigt ut på något vis, det är alltså mycket maffigare i verkligheten. Men så är det med alla naturbilder tycker jag.
Man kan även åka skidor där uppe men när vi var där så var det stängt. Tror det var för att det var så himlans molnigt. Vände man sig åt ett annat håll än mot glaciären och stugorna (som tyvärr inte hamnade på bild!?) så såg landskapet väldigt kargt ut. Kändes nästan som att man var på en obeboelig planet någonstans i universum.Sedan var det dags att åka ner igen. Jag bad Anna stanna bilen när vi hade åkt en liten stund så att jag fick springa ut och fota lite.
På bilden ovan står jag nära kanten (var väldigt brant nedför) men tack vare vidvinkelobjektiv så syns det inte så bra. Lite läskigt var det allt och inte visste jag att det skulle bli värre dagen efter...

När vi hade börjat vår resa upp på berget så körde vi förbi en kvinnlig cyklist nere vid träden. Förstår inte riktigt hur hon klarade av det men när vi åt lite fika i bilen innan vi åkte nedför igen så kom hon där på cykeln, vände, och började sedan cykla nedåt igen. Hon måste haft väldig träningsvärk dagen efter. Men hon var inte ensam utan på vägen ned mötte vi 3 tokiga karlar som också cyklade.Jag slutade att fota innan vi kommit ner då det lätt blir liknande bilder plus att jag redan fotat halva dagen, det blir lite tråkigt i längden liksom. Men jag bjuder på en sista bild från Galdhøpiggen, en panorama bild. Tryck på bilden om du vill se den i större format.

Norge 2015 | | Kommentera |

Norge - Galdhøpiggen

Tänkte ta och försöka få upp lite bilder från Norge här på bloggen och kanske få lite liv i den igen. Är så synd att de bara ligger på hårddisken och samlar damm annars.

Andra dagen lämnade vi Lillehammer och åkte vidare mot Geiranger. Men på vägen åkte vi en liten avstickare upp på berget Galdhøpiggen för att kolla på en glaciär. Vi visste ju att det skulle vara mycket uppför och många svängar på vägarna i Norge men vi fick lite av en chock när det var väldigt brant och sen aldrig slutade att vara just det, brant. Som tur var så klarade Annas lilla bil resan upp för berget galant och Anna likaså.

Jag delar upp bilderna från berget i 2 olika inlägg då jag inte gillar att ha många bilder i ett blogginlägg (fast det blir många ändå tyvärr, för många egentligen...).I början av "backen" var det träd och grönt omkring oss...
... men efter ett tag försvinner träden och ju längre vi åker desto mindre grönt blir det.
Ibland så såg man inte vart vägen tog vägen då det var så brant på vissa ställen att man bara såg dimma eller himmel framför sig. Dimman, och molnen, var ett litet problem när vi kom upp på toppen för då vi parkerat och gått på toa så skulle vi ta en titt på den där glaciären men då var det självklart lite moln i vägen.
Men mer om det i nästa inlägg.
Norge 2015 | | Kommentera |

Stjärnor i oskärpa

Såhär kan det se ut när man tar första bilden på en fototur när man ska fota stjärnor. Det är inte det lättaste att hitta skärpan, speciellt inte när man glömt att ha manuell fokus utan kör på automatisk :P Jag gillar bilden ändå på något vis så därför lägger jag upp den.

Något annat som hände på fototuren (förutom att jag var livrädd ståendes ensam i kolsvart mörker) var att jag insåg att man inte kan fota panoramabilder med mitt vidvinkelobjektiv då distorsion gör det omöjligt att få till en snygg bild när man sätter ihop alla bilder. Tur då att jag inte bara fotade panoramabilder. Får se när det dyker upp någon annan bild (med mer skärpa) här, är ju inte så bra på den fronten.

Natur och stad | | En kommentar |
Upp