Istanbul - Basilica Cistern

Om jag inte minns helt fel så var Cinistern i Istanbul med i en av Dan Brown böcker/filmer om Robert Langdon (kanske att det var Änglar och demoner?) och när jag ändå var i stan så drog jag med mig mormor dit.

Jag tycker att det är lite läskigt att gå ner i undergångar sådär och den här gången var inget undantag. Vi möttes av gult/orange ljus och där det inte var ljus var det verkligen kolsvart! Bilderna ger det inte riktigt rättvisa men man såg verkligen ingenting mer än totalt mörker när man kikade in mellan pelarna.

Det var även väldigt blött där nere så man får se upp var man går om man har skor som lätt blir blöta. Man hörde lite droppljud här och var som gjorde det hela lite mer läskigt.


Istanbul 2014 | | Kommentera |

Istanbul - Blå Moskén

Den blå moskén i Istanbul är så stor att den inte ens får plats på bild med ett vidvinkelobjektiv, eller så var jag helt enkelt bara för nära när jag tog bilden, i vilket fall som helst så kändes den väldigt stor för mig. Mormor och jag är inte muslimer men man ska givetvis ta seden dit man kommer så vi satte sjalar och mössor på huvudet för att dölja håret och tog av oss skorna innan vi gick in (annars kommer man givetvis inte in). Hur gullig mormor blev ser ni på en bild en bit ner.


Istanbul 2014 | | Kommentera |

Istanbul - Gulhane Park

På morgonen första dagen i Istanbul bestämde vi oss för att traska runt lite i staden innan vi fick vårt rum på hotellet men vi hade egentligen ingen idé om vart vi skulle gå. Jag har för mig att vi hade en karta och valde att gå mot den Blå Moskén och Hagia Sofia men råkade komma till en gå -och cykelväg utmed motorvägen istället och det var inte så trevligt. Jag frågade en vänlig själ hur man kunde komma därifrån och hen visade oss vägen.

Helt plötsligt kom vi till en trädgård av något slag som visades vara Gulhane Park. Innan man kom in i parken så var det stora grindar och en vaktbur så jag frågade om det var okej att gå in genom grindarna. Jag vet inte om vakten inte kunde engelska för han tittade bara på mig men vi testade att gå in och som tur var stoppade han oss inte. Hade ju inte varit så kul att bli arresterade första dagen...

Parken var mycket större än vad vi trodde, det fanns ett stort hus som kändes som ett palats och det var fullt med olika blommor överallt. På ett ställe där de hade planterat blå blommor skulle det se ut som vatten och om jag ska vara helt ärlig så visste vi inte säkert om det var vatten eller blommor när vi var på avstånd så det var en väldigt fiffig idé av den som kom på den! En del av parken var på en höjd så förutom fina växter så fick vi även se en väldigt fin utsikt.

Istanbul 2014 | | Kommentera |
Upp